vineri, 31 iulie 2009

Yasushi Inoue, Puşca de vânătoare


O carte mică, compusă din vorbe mari... În spiritul culturii japoneze, Yasushi Ionue cuprinde în câteva pagini un întreg univers de gânduri şi frământări, care îşi conservă savoarea în timp, precum esenţele tari.
Iar când vânătoarea devine pretext pentru a scrie despre iubire, tragicul preia comanda. În vânătoarea iubirii, rolurile se schimbă: vânătorul devine vânat, căci nu poţi fi iubit fără să iubeşti...


Din carte:
Treptat ai devenit tot mai rece faţă de mine, precum se răceşte încet, dar sigur, fierul înroşit. Şi pentru că şi eu m-am comportat la fel, ai devenit tot mai îngheţat şi, cum vezi, am ajuns o minunată familie glacială. Atât de rece, încât fiecare din noi are impresia că i-au înţepenit pleoapele.

Când, la sfârşitul vieţii, o femeie întoarce liniştită faţa spre moarte, Cerul îi va dărui pacea veşnică dacă a gustat fericirea de a fi fost iubită? Ori va avea pace acea femeie care, fără să fi fost foarte fericită, paote spune că a iubit cu inima fierbinte?

Un comentariu:

  1. Scurta, dar profunda, lucrata cu minutiozitate specific nipona, inmiresmata cu flori de shakura si hranita cu maretia lui Fuji San, "Pusca de vanatoare" nu e doar o carte, e o adevarata bijuterie literara. Ce te prinde la aceasta carte este, in primul rand, tehnica narativa, autorul alegand sa jongleze cu scrisori. Si cui nu-i place sa citeasca scrisori, mai ales daca ele sunt adresate altcuiva? Trebuie sa recunoastem ca noi, oamenii, suntem curiosi din fire.Asa ca, manat de curiozitate, orice cititor se va trezi prins in panza de paianjen tesuta cu maiestrie de autor...te va prinde apoi povestea, o poveste de viata, in care te poti transpune si tu, o poveste profunda , incarcata de tragism, o poveste in care omul e sacrificat pe altarul propriilor slabiciuni. Nu in ultimul rand, chiar fara sa iti dai seama, te va prinde in timpul lecturii atmosfera specific japoneza, cu magicele chimonouri multicolore si aroma imbatatoare de tanka si haiku. Sensibilitate si tragism, tandrete egoista, un calm aparent si framantari mistuitoare, culpabilitate si vanitate...toate in spatele unei pusti de vanatoare care, dupa ce si-a ispitit vanatul, e pregatita sa tinteasca. Si un singur glont reuseste sa mistuie patru suflete...sau poate mai multe ...caci in realitate efectul se propaga. Un singur secret scos la iveala peste ani zguduie toate credintele din temelii si rastoarna lumea cu susul in jos. Si atunci te intrebi: merita sa iubesti sau doar sa astepti sa fii iubit?

    RăspundețiȘtergere