sâmbătă, 11 iulie 2009

Garabet Ibrăileanu, Adela


Romanul iubirii nespuse, dar împărtăşite în taină... Timpul se arată duşmanul omului în căutarea iubirii, căci nu poate lega două suflete născute la 20 de ani diferenţă. Drama personajelor se consumă într-un decor romantic desăvârşit, de sfârşit de secol XIX, reflectând veleităţile descriptive ale autorului.
Ediţia 2009 a cărţii, apărută sub îngrijirea Erc Press, lasă însă de dorit din punct de vedere editorial, conţinând inadmisibil de multe greşeli de corectură, care îngreunează lectura.Din carte:
Nu vreau să ţină la calităţile mele, ci, fără niciun discernământ, la mine! Te iubesc fiindcă eşti bun;Te iubesc fiindcă eşti inteligent; Te iubesc fiindcă eşti frumos; Te iubesc fiindcă... înseamnă că Te este iubit nu pentru el, ci condiţionat, din anumite cauze. O iubire provocată de cauze conştiente, de calităţi pentru care dicţionarul are cuvinte, de însuşiri externe; o iubire acordată ca un premiu pentru calităţi estetice, morale şi intelectuale, o iubire pe care o poţi justifica nu este iubire.


Vremea face gol în jurul nostru, ne omoară fiinţele scumpe, ne îmbătrâneşte şi ne duce la moarte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu