luni, 17 august 2009

Jane Austen, Mândrie şi prejudecată


Un roman despre sentimentele umane din toate timpurile, dar care au influenţat diferit, de-a lungul timpului, relaţiile dintre oameni.
Plasată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în Anglia, acţiunea oferă cititorilor de astăzi plăcerea de a descoperi o lume fascinantă, prin nobleţea gesturilor şi preţiozitatea limbajului, în care mândria şi prejudecata plătesc însă preţul fericirii în iubire.


Din carte:
Orgoliul şi mândria sunt lucruri diferite, deşi de cele mai multe ori aceste cuvinte sunt tratate drept sinonime. O persoană poate fi mândră, fără să aibă pic de orgoliu. Mândria se raportează mai degrabă la propria părere de sine, în vreme ce orgoliul este legat de modul în care am vrea să fim văzuţi de ceilalţi.

Gândeşte-te la trecut numai în măsura în care amintirea lui îţi aduce bucurie.

Sunt cea mai fericită fiinţă din lume. Poate că au mai spus asta şi alţi oameni înaintea mea, dar nimeni cu atâta dreptate.

3 comentarii:

  1. Interesanta carte, interesanta epoca....

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand citesti o astfel de carte si mai esti si o fire visatoare, sensibila, ti-e imposibil sa nu-ti doresti macar o clipa sa fi trait si tu atunci. Cat bun-simt, cat respect, cat de bune-maniere! Dincolo de lacomie si invidie, de dorinte ascunse ori rautati, dincolo de casatoriile de convenienta si de lupta pentru pozitia sociala si, nu in ultimul rand, dincolo de mandrie si prejudecati (specifice de altfel fiecarei epoci) raman delicatetea si gingasia cu care era tratata femeia, raman elegantele costume care confereau gratie purtatorilor,coafurile pretentioase, cuvintele alese cu grija , formulele de adresare protocolare ,raman balurile somptuoase , ramane prestanta ridicata la rang de guvernator. Dar toate aceste elemente ce zugravesc o lume de poveste nu impiedica aparitia suferintei. Pe altarul mandriei presarate cu prejudecati se jertfesc sufletele a doi indragostiti. Numai miracolul sentimentelor curate face ca iubirea lor sa se implineasca si asta ne face pe toti mai optimisti.

    RăspundețiȘtergere
  3. bine ca nu ai dat prea mulkte amanunte, azi o să incep lectura!

    RăspundețiȘtergere